Sastanak Bluemed projekta održan u Dubrovniku

Naslovna hotel Adria partneri

Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA ugostila je projektne partnere iz Grčke, Italije, Španjolske, Cipra i Hrvatske na dvodnevnom sastanku Bluemed projekta koji se održao u Dubrovniku od 12. do 13. listopada. 

Peti je ovo projektni sastanak od početka projekta u studenom 2016., čiji je glavni cilj valorizacija i zaštita podmorskih prirodnih i kulturnih nalazišta kroz aktivnosti planiranja, testiranja i upravljanja podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima.

Na prvom danu sastanka zadane su smjernice za provedbu najvažnijih aktivnosti koje su preostale od početka projekta, a odnose se na kapitalizaciju projekta kroz pripremu, opremanje i otvaranja Centara za posjetitelje na pilot područjima, što predstavlja i najveće investicije u provedbi projekta. Drugi dan sastanka bio je rezerviran za posjet Arheološkom muzeju Konavala u kojem uskoro kreće uređenje Centra za posjetitelje u sklopu Bluemed projekta.

Regionalna agencija DUNEA u projektu sudjeluje kao vodeći partner za komunikaciju unutar partnerstva, ali i kroz aktivnosti na nalazištima amfora i dolija kraj Cavtata, jednog od pet projektnih pilot područja. Radovi uređenja i dokumentacije ovih nalazišta, provedeni u lipnju ove godine, iskoristit će se u multimedijalnim platformama koje će biti postavljene u Centru za posjetitelje, postavljenom u Arheološkom muzeju Konavala. Posjetitelji Centra na kopnu tako će moći doživjeti bogatstvo nalazišta koja su jedna od najbolje sačuvanih na cijelom Mediteranu.

Projekt BLUEMED, punog naziva ‘Planiranje, ispitivanje i upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja’, s ciljem razvoja održivog turizma i promocije Plavog rasta u obalnom području i otocima Mediterana provodit će se do listopada 2019. Uz partnere iz Grčke, Španjolske, Italije i Cipra, s hrvatske strane osim Regionalne agencije DUNEA, sudjeluje i Sveučilište u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Projekt BLUEMED sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupan proračun projekta je 2.797.549,00 eura, a osigurano je 85 posto sredstava proračuna, odnosno 2.377.916,65 eura.

Više o projektu možete saznati na projektnoj web stranici

MEDloga

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem