Partnerski sastanak projekta COASTING održan u Marseilleu

rsz coastingdavidgirard2018 7

Predstavnice Regionalne agencije DUNEA sudjelovale su na drugom partnerskom sastanku projekta Integralno upravljanje obalnim područjem za održivi turizam – „COASTING“ koji se održao od 23. do 25. listopada u francuskom gradu Marseille.

Glavna tema sastanka osam partnera iz Italije, Malte, Francuske, Grčke, Albanije i Hrvatske bila je predstavljanje analize trenutnog stanja obale Mediterana koja je pod velikim pritiskom zbog prekomjerne izgradnje stambenih objekata, industrijskih potreba, razvoja turizma i slično. Rezultate preliminarne analize stanja na obalnom području Dubrovačko-neretvanske županije predstavila je stručna suradnica Regionalne agencije DUNEA Antonija Odak.

Da bi se unaprijedio razvoj održivog i odgovornog obalnog turizma, projekt COASTING će unaprijediti integralno upravljanje obalnim područjem i održivim turizmom što podrazumijeva održivi razvoj obale u gospodarskom, socijalnom i kulturnom smislu uz očuvanje prirodnih resursa i ekosustava, a provodi se usklađivanjem javnih i privatnih inicijativa i svih odluka javnih vlasti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Projekt COASTING rezultat je suradnje prethodno provedenih projekata tematike upravljanja priobaljem, COAST, COASTANCE i COASTGAP na kojima je Regionalna agencija DUNEA sudjelovala u ulozi projektnog partnera.

Kroz projekt COASTANCE 2011. godine, izrađene su Smjernice za integralno upravljanje obalnim područjem Dubrovačko-neretvanske županije, tada prvi dokument takve vrste na regionalnoj razini u Hrvatskoj, kojim su prepoznati ključni problemi: litoralizacija, nedovoljno razvijena infrastruktura, neplanski rast turizma, neučinkovito upravljanje pomorskim dobrom i drugi. Vrtoglavim porastom broja turista došlo je do potrebe za novim rješenjima.

U projektu COASTING, Regionalna agencija DUNEA će kroz analizu postojećeg stanja, razmjenu primjera dobre prakse i razradu metodologije s partnerima iz zemalja koji se nalaze pred istim izazovima, osmisliti nove alate za što uspješnije integralno upravljanje obalnim područjima.

U sljedećem razdoblju, organizirat će se radionice za ključne dionike, a u ožujku 2019. godine planiran je treći sastanak projektnih partnera.

Projekt vrijedan nešto više od milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Mediterranean, uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA je 89.490,00 eura. Projekt se provodi od veljače 2018. do srpnja 2019. godine.

coasting logos 2

 

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem