Realizirana edukacija mikroskopiranja i mikroanaliza u sklopu projekta Ruralno poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija

7

U sklopu projekta Ruralno poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija, financiranog iz strukturnih fondova EU-a, predviđeno je uspostavljanje laboratorija za mikropresjeke u Restauratorskom odjelu Dubrovnik Hrvatskog restauratorskog zavoda. Neizostavni dio projekta je edukacija i osposobljavanje za rad mikroskopom Carl Zeiss Axio Imager.A2 microscope u sklopu tečaja optičkog mikroskopiranja i mikroanaliza.

Od 13. do 27. rujna 2018. godine u prostorima novouspostavljenog laboratorija za mikropresjeke u ljetnikovcu Stay na Batahovini održan je prvi, dvotjedni dio edukacije. Autor koncepta uspostavljanja laboratorija i edukacije te neposredni edukator bio je Carlo Galliano Lalli, umirovljeni djelatnik Opificia delle Pietre Dure i predavač studija restauracije Palazzo Spinell u Firenci. Polaznici tečaja bili su djelatnici Restauratorskog odjela Dubrovnik Hrvatskog restauratorskog zavoda: Antonio Blašković, Ivana Čustović, Marijana Jukić, Barbara Knežević-Kuzman, Mara Kolić Pustić, Katija Kovačić-Karamatić, Nađa Lučić, Martina Ljutić, Matea Milat, Martina Poša Njirić, Ana Pušić, Gabrijela Savinović i Samir Serhatlić. Edukacija je održana na talijanskom jeziku, uz prijevod Mare Kolić Pustić.

Tečaj je obuhvatio teorijsku uvodnu edukaciju o temeljnim tehnikama i tehnologijama slikarstva, polikromije i pozlate. Uslijedila su predavanja najprije popraćena demonstracijom kolege Lallija, a potom i praksom sudionika tečaja u svrhu stratigrafskog proučavanja tehnologije izvedbe i utvrđivanja gradbenih materijala (izvornika, ali i materijala apliciranih u naknadnim konzervatorsko-restauratorskim zahvatima). Polaznici tečaja educirani su za korištenje optičkog mikroskopa, odnosno za promatranje pod vidljivim i UV svjetlom uz pomoć objektiva različitih uvećanja (od 2,5 do 100 puta) te snimanje i pohranjivanje fotografija na pripadajućem kompjutoru.

Proučavanje podrazumijeva opisivanje uzoraka, postavljanje hipoteza o mogućim pigmentima i vezivima te njihovo dokazivanje metodama osnovnih histokemijskih analiza i mikroanaliza. Edukacija je također obuhvatila tehnike uzorkovanja i polaganje uzoraka u poliestersku, odnosno epoksilnu smolu te brušenje i poliranje u svrhu proučavanja mikropresjeka. Prezentirane su i osnove arhiviranja mikropresjeka, njihova dokumentiranja i čuvanja te formiranja baze podataka temeljem evidentiranja u Knjigu mikropresjeka i Knjigu kartica umjetnina.

Definirane su i potrebne modifikacije na samom mikroskopu kako bi bio prilagođen konzervatorsko-restauratorskim potrebama. U vezi s tim, tehničko osoblje Zeissa rado se odazvalo pozivu za modificiranja opreme u skladu sa specifičnim potrebama primjene.

Koncept cjelovitog tečaja uz provedenu dvotjednu edukaciju čini i praktična primjena koja treba uslijediti: sistematiziranje novostečenih znanja i implementiranje u praksu. Sljedeće godine, 2019., održat će se drugi dio edukacije, u sklopu koje će se revidirati samostalna praksa te dopuniti i usavršiti stečena znanja.

Projekt Ruralno poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija za cilj ima stvaranje integralne kulturno-turističke destinacije koja uključuje pojedina ruralna i udaljena područja županije, povezana u jedinstveni turistički proizvod. Projekt obuhvaća aktivnosti od obnove kulturnih dobara do digitalnog pristupa kulturnoj baštini.

Uz nositelja projekta, Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu agenciju DUNEA, koja je projekt pripremala, sudjeluje još 10 partnera: Grad Korčula, Korčulanska razvojna agencija KORA, Općina Smokvica, Općina Dubrovačko Primorje, Općina Mljet, Hrvatski restauratorski zavod, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Sveučilište u Dubrovniku, Obrt Restauriranje namještaja Depolo i Dominium travel d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta je 32.645.708,48 kuna, a 85 % su bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

EUloga

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem