Za projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve osigurano više od 10,5 milijuna kuna iz ESI fondova

Neretva River Delta1

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo je 11. srpnja Odluku o financiranju kojom se Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 10.536.054,01 kuna za projektni prijedlog Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve.

„U dolinu Neretve uložit ćemo više od 14 milijuna kuna kako bi istovremeno očuvali njezinu prirodnu baštinu i potaknuli gospodarski razvoj temeljen na održivom turizmu. Projekt uključuje uspostavu šest novih sadržaja za posjetitelje: Uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini, Uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju“ Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, Uređenje edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, Uređenje promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, Uređenje tematskih staza na Baćinskim jezerima, Uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz Predolac-Šibenica, Uređenje edu-eko vrta u sklopu OŠ Fra Ante Gnječa u Staševici, Uređenje edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima i Nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite od požara,“ rekao je župan Nikola Dobroslavić.
Prijavitelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, partneri projekta su jedinice lokalne samouprave Grad Ploče i Grad Metković, stručni partner Projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dok je koordinaciju partnera, ukupnu pripremu projekta i prijavu u svojstvu partnerstva provela Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA.

„Projekt je prijavljen u travnju 2017. na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Za prijavu su bile prihvatljive aktivnosti gradnje i uređenja posjetiteljske infrastrukture koja ima ishođenu svu potrebnu pripremnu dokumentaciju te različite aktivnosti za valorizaciju prirodne baštine i podizanje razine svijesti o važnostima očuvanja zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000. Ukupna vrijednost projekta je 14.048.072,02 kuna, gdje EU sufinancira 75% iznosa, dok preostalih 25% financiraju projektni partneri vlastitim udjelima,“ pojasnila je privremena ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić.

Opći cilj projekta je održivo korištenje prirodne baštine doline Neretve s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj/regionalnoj razini. Kroz projekt se planira stvoriti kritična masa zaokruženih jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti. Jedan od mogućih portfelja turističkih proizvoda klastera Neretve upravo je u domeni održivog ekoturističkih kompleksa/objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao turizma (ekoturizam, cikloturizam, promatranje ptica, enogastro turizam, pješačenje, planinarenje, sportsko-avanturistički turizam). Zauzimanje okolišno odgovorne pozicije je izuzetno značajno, što podrazumijeva proaktivan odnos prema očuvanju prostora, bioraznolikosti, prirodnih i društvenih resursa. Implementacija ‘zelenih’ koncepata na svim organizacijskim i razinama poslovanja otvara mogućnosti istinskog održivog razvoja turizma te sukladnog tržišnog pozicioniranja.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem