Predstavljeni rezultati istraživanja provedenih na području Dubrovačkog primorja, Korčule i Mljeta

IMAG6843

U prostorima DUNEA-e 27. lipnja održana je prezentacija rezultata primarnih istraživanja koje je proveo tim sa Sveučilišta u Dubrovniku na području Dubrovačkog primorja, otoka Korčule i otoka Mljeta, a u sklopu projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija.

Voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Ivana Pavlić prezentirala je rezultate koji uključuju stavove lokalnog stanovništva, dionika u turizmu te putnika (turista i izletnika) koje je provedeno u razdoblju od 1. lipnja. do 31. prosinca 2017..

Zaključci istraživanja stavova lokalnog stanovništva pokazuju da se u sva tri klastera lokalno stanovništvo slaže da izvorni i tradicionalni proizvodi i usluge trebaju dominirati u turističkoj ponudi (hrana i piće, običaji, starinske igre, narodne nošnje, nakit, način života). Njihov je generalni stav da razvoj turizma zaustavlja iseljavanje, potiče očuvanje i unapređenje kulturno povijesne, umjetničke i etno-socijalne baštine uz istovremeno podizanje svijesti o potrebi zaštite prirodnih i društvenih resursa. U visokom udjelu su iskazali želju za intenzivnim uključivanjem u turistički razvoj, ponajprije kroz prezentaciju običaja, folklora i gastronomiju. Motivacija za njihovo uključivanje u prezentiranje prirodne i kulturne baštine bi bila novčana naknada, a ne volontiranje, dok su glavna ograničenja dob, zdravstveni problemi te administrativne prepreke.

Javni sektor smatra da su najvažniji čimbenici konkurentne prednosti kulturna i povijesna baština te razvijenost turističke infrastrukture, a da manju važnost imaju prirodni resursi i gostoljubivost domaćina. Valja naglasiti da su ispitanici na uzorku obrtnika u potpunosti upoznati s kulturnom baštinom kao izvorom komparativne prednosti te da u sva tri klastera sakralnim objektima pripada najznačajniji udio u strukturi potencijala nakon čega slijede tradicionalni zanati te na kraju svjetovni i kulturni objekti. Prema mišljenju ispitanika na otoku Mljetu razvoj turističke ponude treba biti najvećim dijelom samostalan, a potom u suradnji s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Ispitanici na otoku Korčuli također najvećim dijelom smatraju da razvoj turističke ponude treba biti samostalan, a manjim dijelim u suradnji sa strukovnim organizacijama. Prema mišljenju ispitanika na području Dubrovačkog primorja razvoj turističke ponude treba biti podjednako samostalan i u suradnji sa strukovnim organizacijama. Ako se analiziraju zajednički stavovi ispitanika na području navedenih turističkih destinacija najveće prepreke integraciji kulturne baštine u turističku ponudu prema mišljenju obrtnika su neodgovarajuća potpora lokalne i regionalne vlasti, financijski izdaci te neodgovarajuća infrastruktura i niska razina educiranosti turističkih djelatnika. Osnovne prepreke integraciji kulturne baštine u turističku ponudu prema mišljenju lokalnih i regionalnih dionika su neodgovarajuća infrastruktura, financijski izdaci, nedovoljna i neodgovarajuća informiranost, a potom neodgovarajuća potpora lokalne i regionalne vlasti te, niska razina educiranosti turističkih djelatnika. Prema sveukupnim stavovima ispitanika na otoku Mljetu, Korčuli i području Dubrovačkog primorja, u poticaju integriranju kulturne baštine u turističku ponudu gotovo podjednaku važnost imaju organizirana edukacija ljudskih resursa kao i stručna podrška u osmišljavanju i provođenju promotivnih aktivnosti, dok se nešto manje važnosti pridaje informiranosti i podršci u prijavi za dodjelu poticaja nacionalnih fondova i fondova Europske unije.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem