BLUEMED – Završeni radovi na cavtatskom pilot području

cavtat naslovna 1

Bluemed projektni tim, sastavljen od predstavnika Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Calabriji i Sveučilišta u Cipru, a u organizaciji DUNEA-e i predstavnika Sveučilišta u Zadru, završio je radove prikupljanja podataka na mjestu dvaju rimskih brodoloma u Cavtatu.

 Članovi tima sa Sveučilišta u Zagrebu koristili su dva različita autonomna vozila za dobivanje detaljne batimetrije brodoloma i okolnih područja. Skupljeni podatci integrirat će se, korištenjem tehnika fotogrametrije, s 3D modelom koji je stvorio tim arheologa na čelu s Irenom Radić Rossi. Sve podatke razradit će potom UNICAL tim koji će proizvesti konačne modele koji će biti prikazani u virtualnoj stvarnosti unutar Centra za posjetitelje koji će se otvoriti u sklopu Muzeja Konavala u Pridvorju.

Istraživači Sveučilišta u Cipru proveli su aktivnosti kojima su prepoznali i klasificirali floru i faunu na navedenom području. Rezultati će se upotrijebiti za obogaćivanje aplikacija virtualne stvarnosti i druge eksponate koji će biti ugrađeni u Centru. Članovi tima izvršili su i preliminarne testove s podvodnim tabletima koji će roniocima na nalazištima obogatiti zarone.

U sklopu aktivnosti na terenu, Bluemed tim je sudjelovao i u vađenju amfora iz cisterne Vile Banac u Cavtatu, u koju su odložene prije 17 godina. One će također biti izložene u Centru kako bi posjetitelji, uz sav multimedijalni sadržaj, imali cjelovito iskustvo podmorja na kopnu.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem