Osnivačica koncepta doma bez otpada prvi put u Dubrovniku

Zero Waste Bea Johnson

Bea Johnson, osnivačica koncepta Zero waste u sklopu svoje svjetske turneje, po prvi puta u Hrvatskoj i to u Dubrovniku, u organizaciji Grada Dubrovnika uz podršku Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, održat će predavanje u subotu, 30. lipnja, s početkom u 18:00 sati u amfiteatru na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku (Branitelja Dubrovnika 41).

Svojoj brojnoj publici, kroz jednostavne trikove i savjete, približava na prvu vrlo zahtjevan i rigorozan, ali zapravo vrlo jednostavan način života s nula otpada. Publici u Dubrovniku predstavit će i koncept 5R (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot) kojim svaki pojedinac može doprinijeti smanjenju stvaranja otpada.

“Zero waste” predstavlja filozofiju oponašanja prirode koja ne poznaje smeće, sve se reciklira u kružnom toku materije i energije. Uključuje ponovnu upotrebu predmeta, minimaliziranje smeća koje proizvodimo te recikliranje otpada. „Zero waste“ ne znači da kao društvo više ne proizvodimo otpad, jer to nažalost nije moguće, već da naučimo odgovorno upravljati resursima. Od pojedinaca se očekuje osoban angažman u svrhu stjecanja svijesti o potrebi razumnog postupanja s otpadom kao resursom, gdje se poboljšava općenito kvaliteta života društva u cjelini, živeći prema „Zero waste“ principima, tako da: prioritet postaju iskustva i doživljaji, ne stvari, fokus osobe prestaje biti posjedovanje, razvija se kreativnost kod pronalaženja rješenja za izbjegavanje otpada, dolazi do uštede novca: bezrazložna kupovina je minimalizirana ili svedena na nulu, posjedujemo životni koncept koji je lako prenijeti djeci, o važnosti kvalitete života, ne kvantitete stvari.

Gospodarenje otpadom na ekološki način počiva na mjerama kojima se prvo nastoji maksimalno smanjiti količina proizvodnje otpada, potom se nastoji maksimalno upotrijebiti / reciklirati otpad koji je ipak nastao, a tek se na kraju ono što se nikako nije moglo ni spriječiti, ni upotrijebiti, obrađuje / odlaže na okolišno najmanje škodljiv način. Promatrano organizacijski i tehnološki, odložiti otpad je mnogo jednostavnije nego uspostaviti kulturu i sustav okolišno prihvatljivije proizvodnje i proizvoda. Ekološki ispravan pristup bi bilo direktno uključivanje proizvođača otpada na sudjelovanje u njegovu zbrinjavanju, dakle uključuje kreatora problema u njegovo rješavanje.

Više informacija o predavačici, događaju i „Zero waste“ konceptu može se pronaći na sljedećim linkovima:
https://zerowastehome.com/blog/
https://www.facebook.com/events/462110980892602/

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem