U Dubrovniku se održava sastanak partnera projekta ENTER-transfer

IMG 4474

U Dubrovniku se od 19. do 21. lipnja održava partnerski sastanak u sklopu provedbe projekta ENTER-transfer na kojemu sudjeluju partneri iz Slovačke, Češke, Poljske, Austrije i Hrvatske, a kojima je cilj promovirati temu prijenosa poslovanja, istražiti prilike, prakse i modele prijenosa poslovanja na području EU i specifično na području pojedinog partnera. Prijenos poslovanja se smatra procesom u kojemu poduzetnik pokreće prebacivanje upravljanja svog poslovanja i vlasništvo nad njime, obiteljskim nasljednicima, zaposlenicima ili nekom drugom zainteresiranom na tržištu.

Kao tema prijenos poslovanja je manje zastupljena u javnosti i bez obzira na to što se u praksi prijenos događa, nije u fokusu poduzetnicima, potpornim institucijama i javnoj upravi. Problem prijenosa poslovanja dolazi izražaja posebno u zemljama tranzicije koje su mlade u otvorenoj tržišnoj ekonomiji i kojima se već sada događa „smjena generacija“ i vlasnici se pitaju „što dalje – prepustiti tvrtku mlađim generacijama, prodati tvrtku, ugasiti ili nešto sasvim drugo“.

Projektom ENTER-transfer ukazano je na problem i potrebu razvoja njegova rješenja te je projekt prepoznat u EU, ugovoren i sufinanciran u sklopu Programa međuregionalne suradnje središnje Europe (Interreg Central Europe). Projektno partnerstvo čini vodeći partner Ekonomsko sveučilište iz Bratislave te sedam partnera, sveučilišta i fakulteta, inovacijskih i istraživačkih centara i razvojne agencije. Trajanje projekta je tri godine, a ukupna vrijednost je nešto više od 2 milijuna eura od čega program EU sufinancira s 85% sredstava. Od ukupne vrijednosti projekta, proračun DUNEA-e je gotovo 190.000 eura.

Okupljenima na sastanku se najprije obratio zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo koji je istaknuo kako se Županija uključila u partnerstvo kako bi se napravio iskorak u procesima prijenosa poslovanja budući da je Hrvatska „mlada“ i trenutno bez adekvatne institucionalne pomoći poduzetnicima na tom polju. Pozdravio je rad na međunarodnom projektu u kojem Županija s Regionalnom agencijom DUNEA te Centrom za poduzetništvo među prvima u Hrvatskoj otvara temu prijenosa poslovanja te s partnerima skuplja primjere dobre prakse s ciljem stvaranja smjernica za rad kako državnih institucija tako i jedinicama lokalne samouprave.

Do sada provedene pripremne aktivnosti analize stanja, zakonskih okvira, modela prijenosa i primjera dobre prakse uvod su u trenutnu definiciju i prijedlog modela podrške prijenosu poslovanja i izradu smjernica, programa i planova provedbe modela podrške, a sve kako bi i naši poduzetnici imali adekvatnu podršku sustava javne uprave u rješavanju svojih problema. Rezultati se očekuju u narednom polugodišnjem periodu kada će se započeti i pilot primjena modela prijenosa poslovanja.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem