DUNEA i Mala Sirena održale edukaciju za 150 srednjoškolaca

UW Edukacija o morskom otpadu 1

Učenici dubrovačke Pomorsko-tehničke i Turističko-ugostiteljske škole, 18. i 23. travnja 2018., imali su priliku sudjelovati na dvije radionice o problematici morskog otpada u organizaciji Regionalne razvoje agencije DUNEA i ekološke udruge „Mala Sirena“, a u sklopu projekta URBAN-WASTE. Više od 150 učenika saznalo je kako smanjiti količinu otpada koja se proizvede u svakodnevnom životu i educirati se o opasnostima koje donosi morski otpad, prvenstveno o plastici koja čini više od 90 % morskog otpada.

Prikazan je čitav „životni ciklus“ plastike u morskom okolišu, njen utjecaj na biljni i životinjski svijet koji se najdramatičnije vidi na primjeru kornjača s deformiranim oklopima koje su se kao mlade jedinke zaplele u plastične obruče, kao i kitova i dupina sa želucima punih plastičnih vrećica. Učenicima je istaknuto kako se ova žalosna stvarnost ne događa daleko od njih. Prema posljednjim istraživanjima, upravo je Mediteran, a samim time i Jadransko more, identificiran kao područje s jednim od najvećih količina akumulirane plastike. Voditelji edukacija naglasili su kako „plastika koju koristimo i nepravilno odlažemo nikad ne nestaje, već nam se vraća nazad, na stolove u morskim proizvodima koje konzumiramo“.

Dubrovačko-neretvanska županija, zbog svog geografskog položaja, pod posebnim je utjecajem ogromnih količina smeća koje se u određenom periodu godine akumulira na našim plažama. Otpad u morski okoliš dospijeva isključivo uslijed ljudske aktivnosti, odnosno nedostataka u sustavu gospodarenja otpadom. Svijest o značaju kojeg morski otpad predstavlja s obzirom na okoliš, gospodarstvo i zdravlje ljudi sve je prisutnija te se javlja potreba za poduzimanjem odgovarajućih mjera i pronalaskom efikasnih, dugoročnih rješenja.

Program edukacija ključna je karika u podizanju svijesti kod djece, mladih i šire javnosti čime se također osigurava stručna podloga za donošenje odluka i kreiranje politike gospodarenja otpadom. Temelj ekološke edukacije svakoga društva je obrazovanje učeničke i studentske populacije kao kategorija društva koje će imati važnu ulogu u socio – ekonomskom napretku.

Edukacije su realizirane u okviru projekta URBAN-WASTE na kojem sudjeluje 28 partnera iz ukupno 13 zemalja, vodeći partner je Regionalna vlada Kanarskih otoka, a DUNEA jedini hrvatski partner. Cilj je razviti strategije za prevenciju i upravljanje otpadom u gradovima s visokim stopom turizma, kako bi se smanjila proizvodnja komunalnog otpada te poboljšalo gospodarenje komunalnim otpadom. Projekt je financiran iz programa HORIZON 2020.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem