Osnovan Upravljački odbor za provedbu Nacionalne razvojne strategije

Nacionalna

Vlada Republike Hrvatske osnovala je Upravljački odbor s ciljem koordinacije pripreme i praćenja provedbe Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Čine ga predsjednik Vlade i svi ministri, predstavnici Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Udruge općina u Republici Hrvatskoj, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK), sindikata više razine, Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
Izradom Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, po prvi put će se u Hrvatskoj kroz sveobuhvatni pristup države pristupiti dugoročnom planiranju razvoja. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila je kako se izrada ovog najvažnijeg strateškog dokumenta temelji na Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, koji je Hrvatski sabor usvojio 20. prosinca 2017. godine. Trenutno u Republici Hrvatskoj postoji 200 nacionalnih strateških dokumenata i više od 1.700 lokalnih i regionalnih strateških dokumenata što uvelike otežava upravljanje i kontrolu provedbe istih.
Žalac je pojasnila da će Strategija biti temeljni dokument za određivanje smjernica i prioriteta u pregovorima s Europskom komisijom o korištenju EU sredstava u novoj financijskoj perspektivi kako bi raspoloživa EU sredstva doista bila usmjerena na stvarne potrebe hrvatskih građana.
Nacionalna razvojna strategija izrađivat će se u nekoliko faza, njezino donošenje očekuje se najkasnije do kraja 2019. godine. Kao uvod u postupak izrade Strategije Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA-om održalo je u studenom prošle godine u Dubrovniku participativnu radionicu ”Hrvatska kakvu želimo”. Organizirana je s ciljem razmjene mišljenja i stavova o budućem razvoju Republike Hrvatske, a ministrica je ponovno pozvala sve građane da daju svoj doprinos u oblikovanju Hrvatske kakvu želimo na mrežnoj stranici www.hrvatska2030.hr.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem