Kulturna baština Stona kao pogon turizmu održivog razvoja

ZSJavna1b

Osnovna pretpostavka razvoju turizma na udaljenijim podučjima Dubrovačko-neretvanske županije jest određena ''točka interesa'', nešto što će privući turiste, a u slučaju Stona to je zasigurno bogata kulturna baština. No, nema baštine bez baštinika, pa je u smislu održivog razvoja bitno razmišljati i o ljudima koji će na tom prostoru živjeti i raditi, a potencijala, kada govorimo o Stonu i Pelješcu, itekako ima – zaključak je javne tribine pod nazivom 'Kulturna baština kao paradigma održivog razvoja', koja je u sklopu EU projekta 'Povijest na zrnu soli' održana 7. veljače u Stonu.
Ovo su prigodom prvi put prikazana i dva filma Turističke zajednice Općine Ston nastala kroz projekt – povijesni 'Povijest na zrnu soli' i turistički 'We live it. You will love it! Visit Ston'.

ZSJavna1c

Okupljene u tvrđavi Kaštio uvodno je pozdravio načelnik Općine Ston Vedran Antunica, naglašavajući važnost projekta 'Povijest na zrnu soli' za budući razvoj Stona, ističući kako su, osim što će se pojedini prostori obnoviti, važni i programi koji će se osmišljavati i u njima odvijati.
Znanstveni savjetnik i voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dr. sc. Vinicije Lupis, govorio je o kulturnoj baštini Stona, stavljajući naglasak na bitne elemente poput Stonskih zidina ili Solane, kulturoloških i društvenih dostignuća ovdašnjih stanovnika tog vremena te značajnih primjera u kontekstu hrvatske povijesti umjetnosti koji se nalaze u Stonu.
Govoreći o ponudi koja, u smislu održivog razvoja, prati kulturnu baštinu, voditeljica Službe za gospodarstvo Ureda državne uprave u Dubrovniku Stane Đivanović istaknula je kako na ovom prostoru postoje odlični preduvjeti za daljnji razvoj turizma – od ponude ruralnih gospodarstava, vinarija, marikulture, prirodnih bogatstava, a sve čini dobru bazu za razvoj kompletnog turističkog doživljaja.
Ivo Klaić, pročelnik UO za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije, na javnoj je tribini istaknuo kako Ston posljednjih nekoliko godina doživljava značajnu pozitivnu transformaciju i može biti primjer kako se razvijati u turističkom smislu. Svijest o ruralnom razvoju sve je veća, imamo lokalitete kao poligone budućeg razvoja i priču koja privlači turiste – kazao je Klaić.

ZSJavna1a

U raspravi koja je uslijedila stanovnici su govorili o aktualnim pitanjima i izazovima s kojima se susreću živeći s kulturnom baštinom te stavili naglasak na povezivanje turizma i poljoprivrede.
Nositelj projekta 'Povijest na zrnu soli' je Općina Ston, a kao partneri sudjeluju Turistička zajednica Općine Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Župa sv. Vlaha – Ston i privatni poduzetnik Natura Dalmatia. Ukupna vrijednost projekta je 61.65 milijuna kuna, ukupni prihvatljivi troškovi 56.62 milijuna kuna, od čega su 85 % bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 48 milijuna kuna. Sufinanciran je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Kroz projekt je planirana rekonstrukcija, uređenje i opremanje pojedinih povijesnih dijelova Stona te njihova turistička valorizacija.

KulturaTrakaNOVO

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem