Sjednica Radne skupine za EU fondove Hrvatske zajednice županija

ZajednicaZupanija2

Direktorica DUNEA-e Melanija Milić sudjelovala je na Sjednici Radne skupine za EU i međunarodne fondove, održane u četvrtak 16. studenog 2017. u Hrvatskoj zajednici županija.  Naglasak je bio na jačanju međunarodne suradnje i sudjelovanju županija u definiranju Kohezijske politike Europske unije nakon 2020. godine. Pokrenuta je inicijativa kako bi Hrvatska zajednica županija preuzela aktivnu ulogu u promicanju i zastupanju interesa hrvatskih županija u procesu konzultacija koje će Hrvatska provoditi u kontekstu planiranja prioriteta ulaganja i izrade nacionalnih operativnih programa za razdoblje nakon 2020. Cilj ove inicijative je osigurati pravovremenu i kvalitetnu zastupljenost interesa županija u izradi nacionalnih prioriteta i planova ulaganja kao preduvjeta za učinkovitije korištenja prednosti članstva i korištenja bespovratnih sredstava EU.

Poljaci su jako dobro odradili pripremu za povlačenje sredstava iz EU fondova zbog čega je nama važno čuti praktične stvari u smislu konkretnog mehanizma koji su koristili i koliko su novaca utrošili, pogotovo jer se radi o velikom poslu - rekla je voditeljica ove radne skupine, Jelena Ricov, o inicijativi jačanja suradnje s Poljskom. Prijenos znanja i iskustva u izradi regionalnih operativnih programa bit će od velike koristi hrvatskim županijama, osobito u korištenju tehničke pomoći Europske komisije. Podsjetimo, Hrvatska zajednica županija njeguje suradnju sa Savezom vojvodstava Republike Poljske već sedam godina organizacijom gospodarskih foruma na kojima se izmjenjuju primjeri dobre prakse i znanja o primjeni kohezijske politike koja su preduvjet regionalnog razvoja i stvaranja jedinstvene Europe.
Članovi Radne skupine raspravljali su i o Zakonu o regionalnom razvoju koji, između ostalog, definira status regionalnih koordinatora, kao i o županijskim razvojnim strategijama.

 

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem