Okrugli stolovi projekta Urban Waste

UrbanWOSDbk

U sklopu Europskog tjedna, povodom obilježavanja Dana Europe, DUNEA je na dva okrugla stola, u dva najveća grada županije - Metkoviću i Dubrovniku, predstavila projekt URBAN-WASTE. Tema okruglih stolova bila je „Urbane strategije gospodarenja otpadom u turističkim gradovima“. Ovo je prvi od četiri tipa događaja koja su planirana u organizaciji DUNEA-e, s ciljem okupljanja dionika u Zajednicu prakse našeg pilot područja, odnosno Dubrovačko-neretvanske županije.
Na događaju u Metkoviću koji je održan 9. svibnja, na sam Dan Europe, prisutne su uvodno pozdravile direktorica DUNEA-e Melanija Milić i zamjenica gradonačelnika Metkovića koja vrši dužnost gradonačelnika Katarina Ujdur. Odazvali su se uglavnom predstavnici iz sektora za gospodarenje otpadom uz turističke zajednice kao predstavnike sektora turizma. Kao primjer dobre prakse istaknuta je metkovska udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“ čiji članovi pri izradi suvenira recikliraju i selektiraju već korišteni otpad. Osim toga, važno je naglasiti da u svoje aktivnosti uključuju osobe sa smanjenim tjelesnim mogućnostima što je svakako jedan od prioriteta kojem teži EU.

UrbanWMetkovic
Na okruglom stolu u Dubrovniku, 11. svibnja, sudjelovali su predstavnici turističkih zajednica, komunalnih društava, organizacija za zaštitu okoliša i upravnih odjela Dubrovačko-neretvanske županije. Zaključeno je kako turizam ima znatan utjecaj na stvaranje otpada, a istaknuta je potreba za edukacijom javnosti o navedenoj tematici.
Prisutne je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Nikola Veraja. Podršku projektu dali su i predstavnici Agencije za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije, direktor Agencije Ivo Margeta održao je izlaganje o Općoj direktivi o otpadu EU s kratkim osvrtom na aktualnu problematiku u upravljnju otpadom.

UrbanWOSDbk2

Koordinatorica projekta URBAN-WASTE ispred DUNEA-e Iva Pozniak naglasila je kako cilj projekta smanjenje proizvodnje komunalnog otpada uz uvođenje tzv. kružnog modela gdje se otpad smatra resursom i reintegrira u urbane tokove. Osim što će se kroz projekt razviti smjernice, ovo je zapravo prilika za malu kampanju podizanja razine svijesti o adekvatnom upravljanju otpadom na području naše županije. Koordinatorica Zajednice prakse ispred DUNEA-e Ivana Prce, naglasila je kako će DUNEA u svoju Zajednicu prakse okupljati zainteresirane građane koji će davati svoje prijedloge za upravljanje otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji će se potom znanstveno obraditi te formirati u projektne smjernice za naše pilot područje.
Sve o projektu i više informacija o Zajednici prakse (Community of Practices) Dubrovačko-neretvanske županije možete pratiti na: www.urban-waste.eu

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem