Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu 2017.

SVlaho2017a

Predstavnički ured Dubrovačko – neretvanske županije i Matica hrvatska Bruxelles, u suradnji s predstavništvom HGK, predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji i ove godine organizirali su tradicionalnu Festu Sv. Vlaha u Bruxellesu.

Oko stotinjak Dubrovčana i njihovih gostiju nazočilo je početku Feste Sv. Vlaha. Kao i u Gradu Sv. Vlaha, organizatori proslave su prethodno napravili i uputili proglas kojeg su potpisali ovogodišnji festanjuli u Bruxellesu Zvonimir Batarilo i Davor Vnučec.
Ispred Katedrale Sv. Mihaela i Gudule pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku . Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su djevojčice obučene u konavosku narodnu nošnju. Tijekom ceremonije hrvatsku himnu i Himnu Sv. Vlaha izveli su članovi crkvenog zbora Angelicus.

 

SVlaho2017b
Barjak Sv.Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Božo Butigan i Tonći Duplica. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grličanja. Prethodno je predstavnik ureda DNŽ Hrvoje Butigan pročitao i pismo upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha od dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića, koji je ovom prigodom poklonio organizatorima Feste knjigu „Svetom Vlahu u čast“. Na ceremoniji su sudjelovali Veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo, saborska zastupnica Marijana Balić, te mnogi drugi diplomati i predstavnici EU institucija i regija.
Po završetku otvaranja Ured Dubrovačko - neretvanske županije i Matica hrvatska Bruxelles organizirali su tradicionalnu Večeru od Kandelore u restoranu Vinograd kojeg vodi obitelj Soldan. Na jelovniku su bili pršut i sir, makaruli šporki te rozata za desert.
Festa u Bruxellesu završava predavanjem gđe. Nancy von Breska Ficović „Sv.Vlaho i zlatno doba dubrovačkog slikarstva“ u Veleposlanstvu RH u Bruxellesu.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem