Europska komisija odobrila kartu regionalnih potpora za Hrvatsku za razdoblje 2022. – 2027.

karta 2511

U okviru revidiranih Smjernica za regionalne potpore i u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, Europska komisija odobrila je kartu Hrvatske za dodjelu regionalnih potpora u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2027.

Revidirane Smjernice za regionalne potpore, koje je Komisija donijela 19. travnja 2021., stupaju na snagu 1. siječnja 2022., a zahvaljujući njima države članice moći će pomoći europskim regijama u najnepovoljnijem položaju da sustignu ostale regije i smanje nejednakosti u pogledu gospodarskog blagostanja, prihoda i nezaposlenosti, odnosno najvažnijih kohezijskih ciljeva Unije. S pomoću tih smjernica državama članicama usto se otvaraju brojnije mogućnosti za pružanje potpore regijama koje se suočavaju s tranzicijskim ili strukturnim izazovima, kao što je depopulacija, kako bi i one mogle u potpunosti pridonijeti zelenoj i digitalnoj tranziciji.

S druge strane, u revidiranim su smjernicama zadržane stroge zaštitne mjere kako bi se spriječilo da države članice koriste javna sredstva za premještanje radnih mjesta iz jedne države članice EU-a u drugu, što je neophodno za zaštitu poštenog tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu.

Na regionalnoj karti Hrvatske definirane su hrvatske regije koje imaju pravo na regionalnu investicijsku potporu te je za svaku od njih utvrđen maksimalni intenzitet potpore. Intenzitet potpore maksimalni je iznos državne potpore koji se može dodijeliti po korisniku, izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja.

U skladu s revidiranim Smjernicama, za regionalne potpore za ulaganje bit će prihvatljive regije koje obuhvaćaju cjelokupno stanovništvo Hrvatske: Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Sjeverna Hrvatska među najugroženijim su regijama EU-a jer je njihov BDP po stanovniku niži od 75% prosjeka EU-a. Prihvatljive su za dodjelu potpore u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (a) UFEU-a (takozvana područja „a”), pri čemu maksimalni intenzitet potpore za velika poduzeća iznosi između 40% i 50%, ovisno o BDP-u po stanovniku odgovarajućeg područja „a”. Ličko-senjska županija, koja je dio Jadranske Hrvatske, usto se smatra i rijetko naseljenim područjem jer ima manje od 12,5 stanovnika po km². U takvim područjima države članice mogu koristiti programe operativnih potpora kako bi se spriječilo ili smanjilo opadanje broja stanovnika.

Za početna ulaganja s prihvatljivim troškovima do 50 milijuna eura u svim se navedenim područjima maksimalni intenziteti potpore mogu povećati za 10 postotnih bodova za ulaganja srednjih poduzeća i za 20 postotnih bodova za ulaganja malih poduzeća.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Europske komisije.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova' 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.