Europska komisija donijela izvanredne mjere potpore za sektore vina, voća i povrća

voce 0710

Europska komisija donijela je mjere potpore za sektor vina koje uključuju povećanje potpore instrumentima za upravljanje rizikom kao što su osiguranje berbe i uzajamni fondovi, te produljenje postojećih mjera fleksibilnosti do 15. listopada 2022. Za sektor voća i povrća potpora organizacijama proizvođača, koja se obično izračunava na temelju vrijednosti proizvodnje, nadoknadit će se tako da iznosi najmanje 85 % iznosa potpore u prethodnoj godini.

Izvanredne mjere za vino uključuju slijedeće:

• Države članice EU-a i dalje mogu izmjenjivati svoje nacionalne programe potpore u bilo kojem trenutku (što je inače bilo moguće samo dvaput godišnje, i to do 1. ožujka odnosno 30. lipnja svake godine)
• Za aktivnosti promidžbe i informiranja, restrukturiranje i konverziju vinograda, zelenu berbu i ulaganja, mogućnost dodjele većeg doprinosa iz proračuna EU-a produljena je do 15. listopada 2022.
• Doprinos iz proračuna EU-a za osiguranje berbe povećan je sa 70 % na 80 % do 15. listopada 2022.
• Potpora EU-a namijenjena financiranju troškova osnivanja uzajamnih fondova udvostručena je, i to: s 10 %, 8 % i 4 % u prvoj, drugoj i trećoj godini provedbe na 20 %, 16 % odnosno 8 %.
• Produljenje fleksibilnosti mjera u okviru programa za vino do 15. listopada 2022.

Za sektor voća i povrća potpora EU-a organizacijama proizvođača, koja se obično izračunava na temelju vrijednosti proizvodnje u određenoj godini, nadoknadit će se tako da iznosi najmanje 85 % iznosa potpore u prethodnoj godini, čak i ako vrijednost u tekućoj godini bude manja. Ta će se nadoknada ponuditi u slučaju smanjenja vrijednosti proizvodnje od najmanje 35 % u odnosu na prethodnu godinu zbog prirodnih katastrofa, klimatskih uvjeta, bolesti bilja ili najezde nametnika koji su izvan kontrole organizacije proizvođača. Osim toga, ako proizvođači dokažu da su poduzeli preventivne mjere protiv uzroka smanjenja proizvodnje, vrijednost proizvodnje na kojoj se temelji iznos potpore bit će jednaka vrijednosti u prethodnoj godini.

Više informacija dostupno je na Promatračkoj skupini za tržište vina, kao i na Promatračkoj skupini za tržište voća i povrća.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.