Objavljeno savjetovanje o Nacrtu Prijedloga programa potpore za istraživanja utjecaja različitih tehnologija i agrotehničkih mjera na održavanje matičnih nasada visokih kategorija

voce

Ministarstvo poljoprivrede putem portala e-Savjetovanja pokrenulo je savjetovanje o Nacrtu Prijedloga programa potpore za istraživanja utjecaja različitih tehnologija i agrotehničkih mjera na održavanje matičnih nasada visokih kategorija.

Republika Hrvatska ima vrlo povoljne uvjete za proizvodnju različitih vrsta voća. Postojeći matični nasadi često su zasnovani unutar proizvodnog nasada što je u koliziji sa standardima Europske Unije. U takvim nasadima tehnologija proizvodnje usmjerena je na proizvodnju plodova voća, a manje ili nikako na proizvodnju reprodukcijskog sadnog materijala (prvenstveno voćnih pupova i podloga) za cijepljenje. U takvim tehnologijama zaštita od štetnih organizama usmjerena je na proizvodnju plodova voća sa što manjim ostacima rezidua pesticida, što dozvoljava veću prisutnost vektora virusa, bakterija i fitoplazmi, a u suprotnosti je s tehnologijom zaštite i standardima u proizvodnji bezvirusnoga certificiranog sadnog materijala. Takvi nasadi su izvan prostornih izolacija, a obzirom da su u proizvodnim nasadima gdje je pritisak patogena velik, mogućnost od ponovne zaraze je velika.

Osnovni cilj istraživanja bio bi ispitati mogućnosti korištenja različitih tehnologija u proizvodnji „bezvirusnog“ reprodukcijskog sadnog materijala u RH. Rezultati istraživanja bili bi osnova za donošenje odluka o ulaganju u takvu vrstu proizvodnje, i o odabiru prikladne tehnologije u takvom tipu rasadničarske proizvodnje. Osim toga, istraživanje bi rezultiralo i povećanjem proizvodnje reprodukcijskog sadnog materijala visokih kategorija u RH, poboljšanjem strukture kategorija sadnog materijala koji se proizvodi u RH, te povećanjem dostupnosti visokokvalitetnog reprodukcijskog sadnog materijala na domaćem tržištu.

Savjetovanje je otvoreno do 30. listopada 2021. godine, a više informacija dostupno je na službenom portalu e-Savjetovanja.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.