Predstavljen Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka na otoku Mljetu

Plan razvoja otoka na Mljetu

Pomoćnica ministrice Tajana Huzak i djelatnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije boravili su danas na otoku Mljetu, u Babinom Polju gdje su predstavili Nacionalni plan razvoja otoka i Registar otoka. Predstavljanju Plana nazočila je i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić.

Pomoćnica ministrice Huzak tom je prilikom rekla kako Ministarstvo regionalnoga razvoja kontinuirano radi na razvoju i unaprjeđenju uvjeta života na otocima kroz razne programe, mjere i aktivnosti - Program razvoja otoka koji predstavlja sustavno ulaganje u male kapitalne projekte izgradnje objekata komunalne i društvene infrastrukture, potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, subvencioniranje otočnog javnog cestovnog prijevoza čime su otočani ostvarili pravo na besplatni prijevoz.

"Za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića od 2016. godine na području otoka je uloženo preko 7,5 milijardi kuna u razne projekte financirane nacionalnim i 7 milijardi kuna EU sredstvima", kazala je Huzak.

Pomoćnica je istaknula kako je po prvi puta izrađen Registar otoka koji na jednom mjestu evidentira svih 1.244 hrvatskih otoka, otočića i hridi te sve parametre bitne za upravljanje, korištenje i čuvanje jedinstvene otočne geografske cjeline.

"Danas smo predstavili i nacrt Nacionalnog plana razvoja otoka za razdoblje 2021.-2027., a koji predstavlja strateški dokument kroz koji će se usmjeriti oko 7,9 milijardi kuna ulaganja.
Plan podrazumijeva financiranje za projekte gospodarenja otpadom, gradnje i obnove vrtića, škola, domova zdravlja, bolje brodske povezanosti, stambeno zbrinjavanje, ali i pomoći socijali, poticanje poduzetništva i civilnog društva", naglasila je pomoćnica ministrice.

Pomoćnica Huzak rekla kako je ovaj Plan rezultat zajedničkog rada i međusobne koordinacije svih sudionika otočne razvojne politike - resornih tijela državne i javne uprave, jedinica regionalne i lokalne samouprave, regionalnih koordinatora te predstavnika civilnog društva i znanstvene zajednice (44 osobe radne skupine).

"Ujedno je važno naglasiti da je u razdoblju 2016.-2021. u otoke Dubrovačko-neretvanske županije Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, odnosno Uprava za otoke uložila 120,6 milijuna kuna nacionalnih sredstava", zaključila je pomoćnica Huzak.

Program razvoja otoka i Registar otoka do sada je predstavljen Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a namjera Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je predstaviti Registar i Program i u ostalim priobalnim županijama.

Izrada Plana provodi su u sklopu projekta 'Znanjem do EU fondova'. Kroz projekt je pripremljen četverogodišnji plan podrške jačanju kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj. Vrijednost projekta je 16.987.378,29 kuna te je sufinanciran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.