Potpisan Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Josipov dom za smještaj žrtava nasilja u obitelji

Župan, Sanja Šanje i Vatroslav Vugdelija

O značaju osnivanja skloništa za žrtve nasilja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je riječi na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i ravnateljica Caritasa dubrovačke biskupije Sanja Šanje potpisali Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta ”Josipov dom”.

“Sve je krenulo od Odluke Vlade Republike Hrvatske, a istu je objeručke prihvatila Dubrovačko-neretvanska županija i krenuo je projekt kroz koji će se rekonstruirati i opremiti objekt površine četiristotinjak metara četvornih opremljen prema svim standardima“, istaknuo je župan Nikola Dobroslavić zahvalivši Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koje je prihvatilo prijedlog Županije, Regionalnoj agenciji DUNEA koja daje stručnu potporu, te Caritasu kao partneru na ovom projektu. U Josipovom domu će se urediti 3 odvojene stambene jedinice od kojih je jedna u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom baš kao i zajedničke prostorije, a u kući će biti i dizalo za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako je naša županija bila je jedna od šest hrvatskih u kojima nije bilo sigurne kuće, no kontinuirano se radilo te se radi na osiguravanju prvo privremenog, a sada i trajnog rješenja.

Presica za medije

”Važan dio poslanja Crkve je briga za najslabije, u ovom slučaju za žrtve od nasilja. Crkva to većinom radi preko Caritasa. Od prošle godine u lipnju, imamo osigurano privremeno sklonište za žrtve nasilja, a kroz ovaj projekt će se osigurati stalni. Taj smještaj do sada je bio kapaciteta četiri osobe te će ubuduće biti za osam. Također, svi koji su radili kroz volontiranje u privremenom skloništu će biti zaposleni u Josipovom domu. Pored socijalnog radnika i domaćice, prostor će biti pokriven sa svom zaštitom koja je dozvoljena zakonom”, poručila je Šanje.

Ravnatelj metkovskog Centra za socijalnu skrb Metković, Vatroslav Vugdelija istaknuo je kako će u radu Sigurne kuće sudjelovati više stručnjaka kroz međusektorsku suradnju.

”Naš zadatak je više logističke prirode, a to je da tehnički osiguramo edukacije koje će biti konkretno međusektorska te će u nju bit uključeno 20 stručnjaka – pravosuđe, policija i socijalna skrb te obrazovanje i odgoj. Bit će četiri modula u dva dana te se druge edukacije tiču sustava socijalne skrbi. Najprije će bit po pet modula u dva dana i bit će jedan modul od četiri dana gdje će imati psihološko savjetovanje i komunikacijske vještine”, rekao je Vugdelija.

Na konferenciji za novinare bili su i zamjenica župana Žaklina Marević te ravnateljica Razvojne agencije DUNEA Melanija Milić. U kolovozu 2023. godine očekuje se završetak projekta Josipovog doma koji je vrijedan 11,696.487,54 kuna, a financira se 85% iz Europskog socijalnog fonda i 15 % iz nacionalnih sredstava Republike Hrvatske.

Župan i Sanja Šanje potpisuju Sporazum

 

Nakon radnog sastanka partnera projekta ‘Josipov dom’, ova konferencija i potpisivanje Sporazuma nastavak su aktivnosti na uspostavljanju sustava podrške i rekonstrukciji objekta sigurne kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nositelj projekta „Josipov dom“ je Dubrovačko- neretvanska županija, uz potporu Caritasa dubrovačke biskupije kao projektnog partnera te Regionalne agencije DUNEA kao stručne pomoći u provedbi.

logo eu

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.