Završeni radovi na proširenju i dopuni Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću

 Zamjenica Marević i gradonačelnik Milan sa suradnicima u muzeju u Metkoviću

U sklopu projekta ˝Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve˝, kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, uređen je izložbeni prostor u stalnom postavu muzeološke koncepcije za ˝Prvu prostoriju˝ Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću.

Prirodoslovni muzej Metković svoj izložbeni postav nadopunio je novim atraktivnim sadržajima koji prikazuju geološku prošlost delte Neretve, a aktivnosti dopune stalnog postava, vrijedne oko 1.4 milijuna kuna, proveo je, kao partner na projektu, Grad Metković.  

Završene radove, u pratnji gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, obišla je zamjenica župana Žaklina Marević koja je ovom prilikom istaknula kako će ova investicija zasigurno povećati broj posjetitelja, a podsjetila je i koji su infrastrukturni zahvati napravljeni u sklopu projekta.

”Osim ovih radova u muzeju, tu je uređenje posjetiteljskog centra Vrata Neretve i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini, uređenje edu-eko kompleksa i izgradnja vjetro-orgulja na brdu Trovro u Rogotinu, postavljanje i uređenje promatračnice za bioraznolikost s edukativnim sadržajem na Baćanskim jezerima, uređenje poučno-tematskih staza na Baćanskim jezerima namijenjenih pješacima – postavljanje informativnih ploča edukativnog karaktera, revitalizacija i uređenje poučnih staza i šetnica namijenjenih pješacima na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica, uređenje edu-eko vrta u sklopu osnovne škole fra. Ante Gnječa u Staševici, uređenje eko dječjeg igrališta edukativnog sadržaja na temu zaštićenih dijelova prirode u Otrić Seocima kao i nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila. Sve to će pomoći turističkom razvoju kako za Grad Metković, ali i turističkoj prepoznatljivosti za cjelokupnu dolinu Neretve”, istaknula je zamjenica Marević.

Dalibor Milan, Ivana Baće i Žaklina Marević

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan zahvalio se Dubrovačko-neretvanskoj županiji na prepoznavanju potencijala koji ovaj projekt ima kako za Grad Metković tako i za cijelu neretvansku dolinu.

Novi postav uključuje prikaz slojevitosti stijena različite starosti i njihovo izbijanje na površinu, pijeske Neretve različite granulacije i starosti prikazane u pleksiglas stupu, prikaz izuzetno važnih podzemnih objekata doline Neretve na kartografskom prikazu uz 3D rekonstrukciju špilje te obilježja geološke bioraznolikosti u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže delte Neretve.Izrađena je i 3D reljefna karta koja je također dobila svoje mjesto u Prirodoslovnom muzeju Metković.

Proširenje i dopuna dijela koji se odnosi na geologiju, speleologiju i biospeleologiju doline Neretve povećat će atraktivnosti i sadržajne informacije stalnog postava muzeja te će doprinijeti porastu broja dolazaka i posjeta turističke javnosti i sudionika obrazovnih i edukacijskih procesa, a pružit će i osnovu za izučavanje geoloških sadržaja.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a operativno ga provodi Regionalna agencija DUNEA uz partnere Grad Metković, Grad Ploče i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Kao suradnici na projektu sudjeluju i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica grada Ploče, Turistička zajednica Grada Metkovića i Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.

Ukupna vrijednost projekta je 14.048.072,02 kuna, od kojih 75 posto, odnosno 10.536.054,01 kuna, sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

prirodoslovniVizualni identitet projekta Prirodna baština

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.