Poziv u okviru europskog zelenog plana: Milijardu eura vrijedna ulaganja za poticanje zelene i digitalne tranzicije

Obris Europe na zelenoj travi kao podsjetnik na Zelenu Europu i klimatske promjene

Europska komisija objavila je poziv u vrijednosti od milijardu eura za istraživačke i inovacijske projekte kojima će se prevladati klimatska kriza i zaštititi jedinstveni europski ekosustavi i bioraznolikost. 

Poziv u okviru europskog zelenog plana financirat će se iz programa Obzor 2020.. Njegov je cilj potaknuti oporavak Europe od krize uzrokovane koronavirusom pretvaranjem zelenih izazova u prilike za inovacije. 

Ovaj poziv u okviru europskog zelenog plana u važnim se aspektima razlikuje od prethodnih poziva u okviru Obzora 2020. Pošto se njime nastoje riješiti gorući problemi, cilj je postići jasne i opipljive rezultate u kratkom i srednjem roku, uz izglede za dugoročne promjene. Provest će se manje mjera, ali će one biti ciljanije, opsežnije i vidljivije, s naglaskom na brzoj prilagodljivosti, širenju i prihvaćanju rezultata.

Za financiranje će se odabrati projekti koji će donijeti rezultate i opipljive koristi u deset područja.

Osam tematskih područja odraz su ključnih elemenata europskog zelenog plana:

povećanje klimatskih ambicija

sigurna opskrba čistom i cjenovno pristupačnom energijom

industrija za čisto i kružno gospodarstvo

energija i energetski učinkovite zgrade

održiva i pametna mobilnost

strategija „od polja do stola”

bioraznolikost i ekosustavi

nulta stopa onečišćenja, netoksičan okoliš.

Dva horizontalna područja – produbljivanje znanja i osnaživanje građana – dugoročno će omogućiti dovršetak tranzicija iz europskog zelenog plana. Ulaganjima u vrijednosti od milijarde eura nastavit će se izgradnja europskih sustava znanja i infrastrukture. Poziv uključuje prilike za međunarodnu suradnju kojima će se uvažiti potrebe slabije razvijenih zemalja, osobito u Africi, u kontekstu Pariškog sporazuma i ciljeva održivog razvoja.

Rok za podnošenje prijava je 26. siječnja 2021., a provedba odabranih projekata trebala bi započeti u jesen 2021.

Dan umrežavanja i informiranja o pozivu u okviru europskog zelenog plana i Obzora 2020. održat će se u okviru virtualnih Europskih dana istraživanja i inovacija od 22. do 24. rujna 2020.

Europski zeleni plan nacrt je i plan Europske komisije kako bi Europa do 2050. postala prvi klimatski neutralan kontinent s održivim gospodarstvom u kojem nitko ne smije biti zapostavljen. Kako bi se taj cilj postigao do 2050., bit će potrebno provesti mjere u svim sektorima gospodarstva.

Logotip Europskih i strukturnih fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.