ZELENA ČISTKA Analiziran otpada iz mora za potrebe projekta SEACLEAR i MARLESS

Odvajanje otpada iz mora u luci Portoč na Lokrumu u sklopu Zelene Čistke

Akcije čišćenja u Hrvatskoj se održavaju već devetu godinu za redom. Tako se i ove godine u okviru Svjetskog dana čišćenja („World CleanUp Day“) Hrvatska pridružila volonterima 150 zemalja s ciljem uklanjanja otpada iz okoliša i educiranja javnosti o problemu otpada i važnosti pravilnog postupanja s otpadom.

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum organizirao je 19. rujna „Zelenu čistku“ na otoku Lokrumu. Iz sigurnosnih mjera zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19 u akciji čišćenja sudjelovali su djelatnici JU Rezervat Lokrum, Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku i Sveučilišta u Dubrovniku te članovi Ronilačkog Kluba Dubrovnik.

Ronilački klub Dubrovnik izvadio je preko 84 kilograma otpada iz mora, a najveći udio čine plastične boce (više od 90%). Na kopnenom dijelu rezervata prikupljeno je otprilike 10 kilograma raznovrsnog otpada. Znanstvenici Sveučilišta u Dubrovniku analizirali su izronjeni otpad iz mora te prikupili podatke s podmornicom BlueROV 2 koja posjeduje integriranu kameru za detekciju otpada, a za potrebe projekata SEACLEAR i MARLESS koje provode u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA. 

Projekt SEACLEAR ima za cilj razviti sustav bespilotnih zračnih, podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode. Projekt MARLESS bavi se problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata, a uključuje praćenje plutajućeg otpada i mikroplastike, kao i razvoj automatskog sustava za čišćenje otpada s površine mora.

Foto: Javna ustanova Rezervat Lokrum 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.