POTPISANI UGOVORI Centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku 102 milijuna kuna

cekompotpisugovora

Svečanim potpisivanjem, odnosno uručivanjem ugovora za realizaciju Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u petak u Dubrovniku, za taj projekt i službeno je osigurano gotovo 102 milijuna kuna.

Naime, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić i ravnatelj TUŠ Dubrovnik Antun Perušina potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 72.399.069,29 kn. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na aktivnosti uspostave regionalnog centra kompetentnosti. 

Uz navedeni Ugovor, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić uručila je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik u ukupnom iznosu od 29.393.973,49 kn. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na infrastrukturu regionalnog centra kompetentnosti. 

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku provodit će projekt pod nazivom „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“. Regionalna agencija DUNEA, uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Turističko- ugostiteljsku školu dio je projektnog tima. 

Glavne aktivnosti projekta bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u turizmu i ugostiteljstvu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. Tako će se aktivnosti projekta provoditi u partnerstvu s osnivačem Dubrovačko-neretvanskom županijom, Centrom za poduzetništvo DNŽ, četiri ugledna hotelska poslodavca (Valamar Riviera d.d., Jadranski Luksuzni Hoteli d.d., Grand Hotel Imperial d.d. i Hoteli Dubrovačka Rivijera d.d.) i tvrtkom Mint Media. Također, kroz projekt je osigurana suradnja s obrazovnim ustanovama, i to tri srednje strukovne škole turističkog i ugostiteljskog smjera, jednom strukovnom školom s agroturističkim smjerom, sa Sveučilištem u Dubrovniku te s ustanovom za obrazovanje odraslih Callidus.

cekompotpisugovora1

Osim spomenutih partnera, posebno se ističe suradnja s Baskijskim kulinarskim centrom, koji je jedan od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara na svijetu. Baskijski kulinarski centar aktivno će sudjelovati u procesu razvoja regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik, u razvoju i provedbi obrazovnih programa za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje, u razvoju srednjeg strukovnog obrazovanja te u uspostavi HUB-a za inovacije i poduzetništvo. S druge strane, u okviru Baskijskog kulinarskog centra provest će se stručno usavršavanje i visokospecijalizirano certificirano stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika i mentora te će se osigurati studijski posjeti radi razmjene iskustava i primjera dobre prakse.

Regionalni centar kompetentnosti u Dubrovniku razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikacije kuhara gastronoma i općega kuhara. Uz navedeno, razvijat će se također standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: kuhar specijalist, animator, somelijer za vino, somelijer za maslinovo ulje, somelijer za sir, kuhar specijalist za priloge, variva i garniture, kuhar specijalist za jela od tjestenine i riže, kuhar specijalist za dalmatinsku (dubrovačku) kuhinju, kuhar specijalist za topla predjela i kuhar specijalist za hladna predjela. S obzirom na obuhvat kvalifikacija. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Dubrovniku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije.

Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo oni odgojno-obrazovni radnici uključeni ne samo u izvođenje suvremene nastave, nego i svih onih koji su u tijeku, a čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj.

cekompotpisugovora3

Regionalni centar kompetentnosti u Dubrovniku će se izgraditi i opremiti u sklopu tri građevinska objekta, u postojećoj školskoj zgradi, u zgradi na Stradunu (Garište 3) i u prostorima Vile Čingrija. Sva tri prostora tvorit će operativnu cjelinu centra i biti na raspolaganju svim učenicima, polaznicima obrazovanja odraslih, mentorima i nastavnom osoblju te ostalim dionicima.

Župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković zahvalili su svima koju su sudjelovali u pripremi projekta Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik. ”Ovo je strateški projekt za našu županiju, mi smo ponajbolja turistička županija u Hrvatskoj, a ovime želimo nadograditi izvrsnost koju već imamo. Čestitam Vladi RH, Ministarstvu turizma i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na osiguravanju sredstava i cjelokupnoj suradnji. Čestitam i TUŠ, našoj razvojnoj agenciji DUNEA i UO za društvene djelatnosti, svim partnerima i svima iz realnog sektora koji su sastavnica ovog projekta. Čestitam i državnom tajniku Matušiću na naporima da se u ovo uključi i Baskijski kulinarni centar” rekao je župan Dobroslavić.

Današnju svečanost zaokružio je i direktor Baskijskog kulinarskog centra Joxe Mari Aizega koji se javio putem videokonferencije.

cekompotpisugovora2

”Baskijski kulinarski centar jedinstveni je ekosustav u kojem podučavanje, inovacije, istraživanje i poduzetništvo koegzistiraju s ciljem razvoja i promicanja gastronomije, od vizije koja integrira kuharstvo, ugostiteljstvo, upravljanje, gastronomski turizam, poznavanje vina itd. Zadovoljstvo mi je što kao predstavnik svoje institucije, u svojstvu tehničkog partnera u iduće četiri godine mogu svojim iskustvom doprinijeti razvoju novog strateškog cilja Rpublike Hrvatske, a to je promocija centra kompetentnosti koji se odlikuje izvrsnom gastronomijom”, zaključio je Mari Aizega.

Inače, Ministarstvo turizma, Posredničko tijelo razine 1 Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, financirat će šest imenovanih regionalnih centara kompetentnosti u ukupnom iznosu 388.251.944,33 HRK u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Također iz Europskog fonda za regionalni razvoj Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU osiguralo je više od 180 milijuna kuna za infrastrukturu i opremanje regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Centri kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu razvit će se, osim u Dubrovniku, i u Zaboku, Splitu, Osijeku, Opatiji i Puli. Regionalna agencija DUNEA je aktivnosti pripreme projekta provela u sklopu projekta 'Znanjem do EU fondova'.  Kroz projekt je pripremljen četverogodišnji plan podrške jačanju kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj kroz implementaciju komponente 'Koordinacija razvoja i jačanje razvojnih kapaciteta korištenja ESI fondova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji' uz upravljanje projektom i informiranje i vidljivost. Projekt 'Znanjem do EU fondova' ugovoren je kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 16.987.378,29 kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 14.439.271,51 kuna.

Svečanosti su nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš, saborski zastupnik Branko Bačić, zamjenici župana Joško Cebalo i Žaklina Marević, pomoćnica ravnatelja SAFU-a Matea Radić i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić kao i predstavnici partnera u projektu iz sektora hotelijerstva.  

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.