Izdana brošura o 11 kulturnih ruta Vijeća Europe, a dio njih prolazi i Dubrovačko-neretvanskom županijom

kulturnerute1

Ministarstvo kulture objavilo je, uz podršku Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe i u suradnji s predstavnicima Kulturnih ruta u Hrvatskoj, brošuru o Kulturnim rutama Vijeća Europe, a riječ je o promociji 11 kulturnih ruta koje sve prolaze i Hrvatskom.

Cilj brošure je promidžba kulturne baštine i sadrži podatke o rutama, njezinim nositeljima i predstavnicima, kontaktima i sadržaju, a upravo dio kulturnih ruta prolazi i kroz Dubrovačko-neretvansku županiju. 

Tako vinska europska kulturna ruta promiče vinske destinacije među kojima i krajnji jug, ruta europskih groblja promiče kulturološku važnost europskih groblja. U ruti sv. Martina prepoznaje se široka europska dimenzija toga svetca, dok ruta maslinova drveta predstavlja aktivnosti usmjerene na Mediteran i motiv maslinova drveta, a Regionalna agencija DUNEA nedavno je na međuradnoj konferenciji predstavila članove iz Dubrovačko-neretvanske županije. Kulturna ruta – destinacija Napoleon pruža doživljaj europske baštine koja otvara vrata prema kulturnom turizmu i prezentaciji naše bogate povijesti i jedna je od navedenih ruta koje prolaze kroz najjužniju hrvatsku županiju. 

Od ostalih ruta tu je ruta povijesnih termalnih gradova koja prati tradiciju prisutnu od antike do danas. Ruta impresionizma povezuje mjesta u kojima su živjeli, ili s njima bili na bilo koji način povezani, slikari impresionisti 19. i 20. stoljeća. Kulturna ruta ATRIUM - Arhitektura totalitarnih režima 20. stoljeća u sjećanju na urbani razvoj Europe interpretirana je u svrhu promicanja ljudskih prava i demokracije, a rute Rimskih careva i Dunavska vinska ruta promiču arheološki turizam. Feničanska ruta predstavlja mrežu velikih nautičkih ruta koje su koristile drevne mediteranske civilizacije još od 12 stoljeća pr. kr. kao glavne trgovinske i kulturne linije komunikacije. 

Svaka ruta predstavlja europske vrijednosti koje su zajedničke najmanje trima državama, a kao rezultat znanstvenog istraživanja multidisciplinarnog tima stručnjaka oslikavanjem europske memorije, povijesti, baštine i identiteta doprinosi interpretaciji raznolikosti suvremene Europe.

Za provedbu i dodjelu certifikata Kulturna ruta Vijeća Europe, koji je dokaz i jamstvo izvrsnosti, zadužen je Upravni odbor EPA-e, a pod pokroviteljstvom Vijeća Europe mrežom certificiranih kulturnih ruta kooridinira Europski institut za kulturne rute u Luxembourgu. Otkad je Vijeće Europe 1987. godine predložilo prvu kulturnu rutu Hodočasnički put Santiago de Compostela, do danas je certificirano 38 kulturnih ruta Vijeća Europe, a Republika Hrvatska članica je od 2016. godine.

Brošura se može preuzeti ovdje. 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.