Pomoć regijama i gradovima u borbi protiv koronavirusa

eucovid

Pandemija COVID-a 19 i dalje se širi svijetom. Od vlasti na svim razinama, a posebno lokalnoj i regionalnoj, očekuje se da pružaju hitne usluge i informacije o suzbijanju širenja bolesti, usklađuju napore i u što većoj mjeri ublažavaju učinak na gospodarstvo.

Regionalni i lokalni čelnici i čelnice na prvoj su liniji borbe protiv ove pandemije. Hitno im je potrebna bolja koordinacija između svih razina upravljanja, bolja opskrba osnovnom opremom, brza i jednostavna financijska potpora kako bi se zadovoljile hitne potrebe i pronašla praktična rješenja koja se mogu prilagoditi lokalnim i regionalnim potrebama.

Akcijski plan

U ovim izvanrednim okolnostima Odbor regija je, kao posrednik i referentna točka između Europske unije i njezinih lokalnih i regionalnih vlasti, odobrio plan za pomoć regijama i gradovima cijele Europe te za njihovo informiranje, uključivanje i predstavljanje , i to na sljedeći način:

1. poticanjem potpore EU-a lokalnim i regionalnim vlastima u zdravstvenom sektoru putem poziva na uspostavu mehanizma EU-a za zdravstvenu zaštitu u izvanrednim okolnostima;

2. uspostavom platforme za razmjenu kojom će se poticati suradnja i olakšavati pružanje uzajamne podrške među gradovima i regijama širom Europe;

3. pružanjem, uz pomoć mehanizama OR-a, konkretnih povratnih informacija s lokalne i regionalne razine o tome što učiniti u vezi s hitnim zdravstvenim intervencijama te zdravstvenim, socijalnim i gospodarskim aspektima pandemije i njihovim utjecajem na stanovništvo i lokalne zajednice;

4. pružanjem redovitih i praktičnih informacija lokalnim i regionalnim vlastima o mjerama koje EU poduzima za rješavanje krize;

5. na terenu, olakšavanjem provjere stvarne učinkovitosti mjera EU-a za borbu protiv pandemije; prikupljanjem informacija kako bi se na iskustvima stečenima na lokalnoj i regionalnoj razini poboljšale politike EU-a (provjera stanja politike).

Više o Akcijskom planu možete pročitati ovdje.

Odbor regija poziva članove i članice OR-a, predsjednike i predsjednice regija, gradonačelnike i gradonačelnice te druge lokalne i regionalne partnere i partnerice da razmjenu putem platforme pokrenu slanjem poruke na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..Podijelite svoja iskustva, ideje, prijedloge i videoporuke, kao i potrebe i zahtjeve na koje treba odgovoriti na razini EU-a te povratne informacije o reakciji EU-a.

Na sljedećoj web stranici redovito će se objavljivati poruke, ažurirane informacije, dokumente i druge materijale vezano za Akcijski plan OR.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'.

 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.