ĆIRO - revitalizacija stare uskotračne željeznice

 

Bicikliranje kroz prošlost – revitalizacija stare uskotračne željeznice ĆIRO


Program: IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013

Nositelj: Javno poduzeće Vjetrenica –Popovo polje, Bosna i Hercegovina

HR partneri: Općina Konavle, DUNEA, TZ Konavle

Trajanje: 12/2014 – 12/2016

Proračun: € 643.266,42 (proračun svih HR partnera € 292.605,95)

15.07.1901. godine puštena je u promet uskotračna željeznička pruga Gabela – Uskoplje – Dubrovnik. Od tog trenutka najjužniji dio Hrvatske više nije bio prometno izoliran od kopna. Dobio je uskotračnu i zaobilaznu, ali izravnu željezničku vezu preko Sarajeva sve do Save, te priključak na europsku mrežu normalnih pruga. Pri izgradnji trase pruge vojni i strateški interes imao je značajnu prednost u određivanju budućih trasa u odnosu na ekonomski pa je s vremenom nerentabilnost ove dionice bivala sve izraženija, te je 1976. godine donešena odluka o ukidanju prometa prugom na spomenutoj dionici. Nakon zatvaranja za promet sa pruge su demontirani pragovi, tračnice, ograde i druga pružna oprema te je time trasa pruge prepuštena daljnjem dugotrajnom neodržavanju i propadanju – sve do današnjih dana.

Cilj projekta - Opći cilj projekta je doprinijeti povezivanju prekograničnog područja županije i Hercegovine putem uspostave nove zajedničke turističke ponude i to prvenstveno kroz revitalizacija trase stare uskotračne željeznice „Ćiro“ kao pješačko-biciklističke staze koja će ujedno imati ulogu svojevrsnog “muzeja na otvorenom” posvećenom prošlosti “Ćira”.

Očekuje da će do završetka trajanja projekta oko 18 km staze biti spremno za bicikliranje i pješaćenje na području Konavala, a u to su uključeni i radovi čišćenja staze, postavljanja sigurnosne ograde, signalizacije, rasvjete i odmarališta na najatraktivnijim lokacijama staze. Nadalje, predviđene su i aktivnosti korištenja same staze kao nove turističke ponude i to putem jačanja kapaciteta lokalnih dionika putem radionica, studijske posjete drugim sličnim uspješnim projektima, organiziranje promotivnih utrka duž staze, kao i nabavka bicikala koja bi bila na raspolaganju krajnjim korisnicima staze (biciklisti, turisti, lokalno stanovništvo). Kako bi staza odgovara zahtjevima modernog doba predviđeno je i uspostava sustava QR kodova i GPS mapiranje što će krajnjem korisniku omogućiti da se detaljno upozna s prošlošću željeznice putem vlastitog mobilnog uređaja.

 

 

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem