Kako financirati projekte

'Kako financirati projekte*?' – pitanje je koje Vas muči bilo da ste pojedinac, udruga, tvrtka ili predstavnik javnog sektora, a imate ideju, želju ili potrebu za rješavanje nekog problema, uvođenje nečeg novog i inovativnog ili nešto potpuno drugo

*pod 'projektom' se smatra svaki skup aktivnosti čiji rezultati pridonose ostvarivanju nekog cilja

 

Imate projekt od javnih potreba?

Projekti koji su od značaja za zajednicu i najčešće se ne mogu prikazati kroz 'povrat investiranog' (npr. izgradnja i opremanje infrastrukture razne namjene, aktivnosti edukacija i osposobljavanja određenih skupina, i sl.) imaju mogućnosti apliciranja na natječaje za dodjelu besprovatnih sredstava ili drugih oblika potpore. Korisnici najčešće mogu biti jedinice lokalne smouprave i javne službe, ali i udruge, zadruge, tvrtke i pojedinci, a detalji ovise o pojedinom natječaju. Aktualne natječaje pratite prijavom na DUNEA-in newsletter, a mi ćemo Vam pomoći naći prihvatljiv nacionalni ili međunarodni program i natječaj za Vaš projekt.

 

Imate poduzetničku ideju?

Sve više je Vas koji se planirate upustiti u 'poduzetničke vode', imate ideju za koju smatrate da je vrijedna ulaganja, ili panirate unaprijediti ili modernizirati postojeće poslovanje. U tu svrhu Dubrovačko-neretvanske županija je koncentrirala usluge razvoja poduzetništva formiranjem Poduzetničkog inkubatora u sklopu rada Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije koji će Vam zajedno s nama pružiti sve potrebne informacije i podršku. . Također, DNŽ provodi Program za poticanje malog i srednjeg gospodarstva, a podatke o otvorenim natječajima u sklopu programa možete pronaći na web stranici Dubrovačko-neretvanske županije u rubrici "Natječaji i pozivi" ili direktnim kontaktom nadležnog Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku.

 

Organizacija ste civilnog društva?

Više informacija o financiranju projekata udruga možete pronaći na web stranici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kao vodećoj javnoj instituciji za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, kao i na web stranici Vladinog Ureda za udruge. Informacije o aktualnim EU programima, najavu natječaja i trenutno otvorene natječaje možete pronaći na centralnom informativnom web portalu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

 

Više informacija možete naći na stranici www.strukturnifondovi.hr

 

 

 

Pitanja i odgovori

 • Koji su to EU programi dostupni u Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014-2020?

  Članstvom u Europskoj uniji, Hrvatska punopravno sudjeluje u svim postojećim Programima Unije. Svaki od u nastavku navedenih programa/fondova objavljuje periodično natječaje/javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava na koje se prihvatljivi korisnici mogu javiti u zadanom roku.

  Ukratko, Hrvatskoj su trenutno dostupni:

  • - Kohezijski fond
  • - Europski fond za regionalni razvoj (strukturni fond)
  • - Europski socijalni fond (strukturni fond)
  • - Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj
  • - Europski fond za pomorstvo i ribarstvo
  • - Ostali Programi Unije


  Više informacija o svakom pojedinačnom navedenom fondu/programu možete pronaći ovdje.
 • Kako pratiti otvorene natječaje navedenih EU programa i natječaje nacionalne razine (Hrvatskih Ministarstava)?

  Objavu natječaja kohezijskog i strukturnih fondova možete pratiti na središnjoj internetskoj stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr/natjecaji

  Što se tiče ostalih programa unije, objavu natječaja za svaki pojedinačni program možete pratiti putem njihovih programskim web stranicama.

  Također na našoj web stranici (link desno u tabličnom prikazu) na tjednoj bazi ažuriramo podatke o otvorenim nacionalnim i EU natječajima. Za svaki pojedinačni natječaj u tablici su navedeni osnovni podatci o natječaju, uključujući informaciju tko su prihvatljivi prijavitelji, a link „više informacija“ vas vodi dalje do ostalih detalja i potrebne natječajne dokumentacije.

  Možete se i registrirati za primanje našeg newslettera putem kojeg vam šaljemo aktualne novosti, najave agencije i obavijesti o otvorenim natječajima.
 • Ako želim postaviti pitanje i imam nedoumica o određenom EU programu ili otvorenom natječaju, kako mogu dobiti direktnu informaciju?

  Središnje koordinacijsko tijelo nadležno za upravljanje kohezijskim i strukturnim fondovima je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, za ostale Programe Unije djeluju službe tehničke podrške, odnosno nacionalna kontakt točke (ili nacionalni koordinator) zadužen za informiranje, promidžbu i vidljivost svakog pojedinog programa, putem koje šira javnost i potencijalni korisnici mogu zatražiti sve potrebne informacije.

  Bitno je znati da svaki pojedinačno objavljen natječaj u tekstu navodi kontakt točku zaduženu za pitanja i odgovore vezane za natječaj.

  Možete se javiti i nama za sve potrebne informacije, tehničku podršku i koordinaciju s nadležnim tijelima.
 • Koje su to potporne institucije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje mi mogu pružiti podršku u razvoju svoje projektne ideje i prijavi projekta, kao zaposleniku javnog sektora ili kao privatnom subjektu?

  Potporne institucije koje pružaju savjetodavnu i tehničku podršku javnom sektoru i poduzetnicima u okviru nadležnosti Dubrovačko-neretvanske županije su Regionalna razvojna agencija DUNEA zadužena za podršku javnom sektoru i Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije za podršku privatnom sektoru.

  U okviru Grada Dubrovnika djeluje Razvojna agencija DURA sa poduzetnički inkubatorom , a za područje Grada Korčule Razvojna agencija KORA.
 • Kako se mogu dodatno educirati o EU programima; kako razviti, prijaviti i provoditi projekt?

  Naša agencija svake godine organizira niz edukativnih aktivnosti na temu EU programa, pripreme projekata, financijskog upravljanja, projektne javne nabave, strateškog planiranja, izrade potrebnih studija i sl. Navedene edukacije namijenjene su zaposlenicima zaduženim za upravljanje projektima u općinama i gradovima Dubrovačko-neretvanske županije - popis edukativnih aktivnosti za 2015 godinu moći ćete preuzeti s naše web stranice uskoro, na linku desno.

  Također u sklopu različitih projekata u provedbi organiziramo raznovrsne edukacije, seminare, informativne radionice i događanja na temu. Najavu navedenih aktivnosti možete pratiti putem naše web stranice ili prijavom za primanje našeg newslettera .
 • 1

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.